Slovenské basketbalistky zdolali v generálke na ME B-tím Ruska 62:53

11.06.2013 Celý región

Bratislava 11. júna (TASR) - Slovenské basketbalové reprezentantky zvíťazili v utorňajšej generálke pred ME v Bratislave nad B-tímom Ruska 62:53.

Zverenky trénera Ivana Vojtka odchádzajú na šampionát vo štvrtok. V základnej A-skupine vo Vannes sa stretnú postupne s Čiernou Horou, Ukrajinou a nakoniec Tureckom.

Na prvé body sa čakalo vyše minútu, nakoniec sa o ne postarala Kubatová, ktorá premenila dva trestné hody a poslala domáce družstvo do vedenia. Stav 2:0 trval až do tretej minúty a mohlo za to množstvo nepresností pri rozohrávke i streľbe oboch tímov. Na palubovke sa viac bojovalo, ako hralo. Slovenky dali prvý kôš z hry až na začiatku piatej minúty, keď ich Tetemondová úspešnou trojkou poslala do vedenia 7:4. Mierny náskok si udržiavali aj v ďalších minútach a úvodnú štvrtinu vyhrali 17:13, pričom z hry dali iba sedem bodov. Strelecké suchoty pokračovali aj v druhej desaťminútovke, no Vojtkove zverenkyne zlepšili obranu a tak v 16. minúte viedli už o deväť bodov 28:19. Darilo sa najmä Sujovej, ktorá dovtedy nazbierala jedenásť bodov. V závere polčasu však zbabrali niekoľko sľubných akcií po sebe, príliš strácali lopty a tak ho nakoniec vyhrali len o dva body 28:26.

V druhej polovici zápasu sa obraz hry príliš nezmenil. Slovenky boli aktívnejšie, ale zbytočné straty lopty ich pripravili o šancu vypracovať si vyšší náskok. Rusky však boli v útoku jalové a tak domáce hráčky v 26. minúte videli 38:31 a po pol hodine hry svietilo na ukazovateli skóre 47:38. Prišla však ďalšia hluchá trojminútovka domácich a Rusky vyrovnali na 47:47. Vzápätí nasledovala pre zmenu deväťbodová šnúra na opačnej strane a tak domáce viedli tri minúty pred koncom 56:47. Tento náskok už nepremrhali a v generálke pred ME sa tešili z víťazstva 62:53.


Slovensko - Rusko "B" 62:53 (28:26)
štvrtiny: 17:13, 11:13, 19:12, 15:15
zostava a body SR: Kupčíková 7, Kmeťová 6, Tetemondová 6, Kubátová 5, Jurčenková 4 (Sujová 17, Lukačovičová 9, Krč-Turbová 2, Vyňuchalová 2, Brezániová 2, Fabiánová 2)


Hlasy po zápase

Ivan Vojtko, tréner SR: "Do osemnástej minúty sme hrali výborne, bol to náš najlepší výkon. Bohužiaľ je pokazený tým, že keď máme prevahu o 20 bodov, vedieme len o päť. Bránili sme veľmi dobre a Rusky v prvom polčase prakticky nič nevymysleli. Posledné tri minúty sme pobabrali trošku aj mojím pričinením, že som experimentoval so striedaniami a nevyšlo nám to. V druhom polčase sme boli výrazne lepší v tretej štvrtine, no tá posledná bola trochu chaotická. Bez problémov sme však vyhrali. Takých 20-25 minút to bol náš najlepší výkon v príprave, no stále sa nám vracajú aj tie hluché momenty. Hlavne musíme zvýšiť efektivitu. Tento zápas sme mali vyhrať jasne 80:50, ale nestalo sa."

Romana Vyňuchalová, pivotka SR: "Podľa mňa to bol skôr tréningový zápas ako niečo, čo malo byť generálkou na ME. Bohužiaľ, máme takéto podmienky. Herne ešte nie sme tam, kde by sme chceli byť. Malo by to byť na trošku lepšej úrovni, ako sme tu dnes predvádzali. No ešte sme skúšali veľa kombinácií, kto s kým by mal byť na ihrisku a rôzne situácie. No dúfam, že prvý zápas na šampionáte už bude oveľa lepší. Je to iná atmosféra a oveľa inak sa na takom fóre hrá."
 

Vyberte región